En skoletime utenfor komfortsonen

DSC_0050 - Kopi - Kopi
Fra venstre Torje Lien Kolbu, Jørgen Nordli Holden, Eirik Steinfinsbø og Otto Berntsen

En gang i måneden kommer skuespiller Ingvild Haugstad fra Kreativt Partnerskap til programfaget Historie og filosofi 1 for å bidra til en undervisningsmetode utenom det vanlige, nemlig improvisasjon. Vi fikk ta del i timen og bli med på opplegget, og fikk kjenne på kroppen hvordan metoden fungerer.

Kreativt Partnerskap er et tiltak fra Oppland fylkeskommune.Formålet er å gi elevene en mer variert undervisning og åpne for nye læringsmetoder. Skolen legger inn et ønske om tiltaket, og temaet blir valgt med utgangspunkt i klassens interesser. De som har programfaget Historie og Filosofi 1 på Valdres vidaregåande skule ønsket seg teater, og skuespiller Ingvild Haugstad har derfor tar derfor del i undervisningen for å bidra til et variert læringsmiljø.

DSC_0576 Elevene er med på å bidra i undervisningen med presentasjoner om antikken som var dagens tema. Fra venstre Ambjør Mattisgard, Jørgen Nordli Holden og Eirik Steinfinsbø

Oppvarming

Første time var det en oppvarming med ulike leker som var fylt med latter og moro. Disse lekene var utenfor komfortsonen for noen, og andre ikke. I disse lekene var det viktig å improvisere og ta ideer på stående fot. Hensikten med opplegget var å se positivt på alle ideer og være positiv selv om man feilet, for å bringe denne tankegangen med seg videre i andre utfordringer, også i faget.

DSC_0268 DSC_0044 DSC_0412 Her er elevene i Action i oppvarmingen. På bildet til høyre ser du Ingvild Haugstad i en av øvelsene.

Faktaboks nyhetssak
 

Positivt læringsmiljø

Improvisasjon er å gjøre noe uten å ha tanke bak det, hvor man tar det som skjer på stående fot. Ved hjelp av improvisasjonsøvelser skal elevene kunne bidra mer i undervisningen og å tenke på en annen måte. Improvisasjon brukes som et verktøy i undervisningen slik at elevene ikke bare skal få, men også gi. Lærer Ketil Rogn-Hamre tenker dette er med på å bidra til et positivt læringsmiljø.

Lærerikt og morsomt

Elevene synes også denne undervisningsmetoden var lærerik og morsom. Vi intervjuet Oda Grønnbrekk (18) og Torje Lien Kolbu (18)  om hva de synes om opplegget og hvordan de håndterer improvisasjon.

«Jeg synes det er gøy å lære på en annen måte og det er bedre enn vanlig undervisning. For meg er ikke improvisasjon utenfor komfortsonen, det er bare gøy!»

Torje Lien Kolbu (18)  og Jørgen Nordli Holden (17) fra 2STA

Torje Lien Kolbu (18) og Jørgen Nordli Holden (17) fra 2STA

«En lærerik og morsom metode i undervisningen. Det er litt skummelt med tanke på at det er utenfor komfortsonen, men det er også veldig gøy!»

Oda Grønnbrekk (18) fra 3STB

Oda Grønnbrekk (18) fra 3STB

Lærer Ketil Rogn-Hamre synes også det er en morsom læringsmetode, og tenker det er lærerrikt for alle, både for elevene og lærere. Med tanke på at programfaget Historie og Filosofi 1 er et teoretisk fag, tenker han det er viktig å flette inn øvelser som dette for å gjøre undervisningen variert.  Ingvild Haugstad forteller at hun også lærer mer om seg selv og faget historie. Hun sier hun ser fram neste gang hun skal komme i mars. Det samme gjør elevene og lærer Ketil.

Skrevet av Eilin, Amalie, Ida, Anette og Kristine

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.